FokkingDruk: hèt anti-stressboek voor millenials

De meeste burn-out komt voor bij mensen tussen de 25 en de 35 jaar. Volgens Thijs Launspach ( psycholoog, docent, auteur en spreker) heeft dit enerzijds te maken met de vele mogelijkheden die we vandaag de dag hebben.

Tegelijkertijd gaat volwassen worden vaak gepaard met gevoelens van eenzaamheid, angst en stress. Millenials (mensen die tussen 1980 en 2000 geboren zijn) zijn kwetsbaar. Ze hebben hoge verwachtingen van zichzelf en van hun drukke, sociale leven. Ze moeten zichzelf op alle fronten bewijzen en hun volledige potentie benutten in hun werk. Moeite om te gaan met stress in het werk kan leiden tot hoofdpijn, prikkelbaarheid en zelfs tot paniekaanvallen. Millenials zijn vatbaarder voor burn-out dan de generaties voor hen. Het zijn kinderen van de babyboomers en generatie X ouders.

Onderstaande punten laten de tendens zien waar zij mee te maken hebben:

  1. Millenials zijn hoogst individualistisch opgevoed. De maat der dingen in hun leven zijn ze zelf; en dus ook zelf verantwoordelijk voor al hun succes en geluk; en voor hun falen.
  2. De tijd tussen pubertijd en volwassenheid is steeds langer geworden. Het hebben van een vaste baan, een huwelijk, kinderen en een eigen huis worden naar achteren geschoven. Tegelijkertijd heerst er een verwachtingspatroon dat alle doelen behaald moeten zijn voor hun 30e
  3. Millenials kijken naar elkaar om te vergelijken hoe succesvol ze zijn in hun leven. Social media vertekent het realistische beeld: alleen de successen worden gedeeld.
  4. Ze zijn opgevoed in een tijd waarin ‘the sky the limit’ was: zodra men klaar was met een studie lagen de banen voor het oprapen. Nu is dat veel moeilijker. Millenials moeten flink concurreren om werk of hun standaarden naar benden bijstellen.
  5. Het idee dat alles mogelijk is, en je alles kunt worden, als je maar je best doet wordt door de realiteit ingehaald. Deze cocktail van prestatiedruk en stress maakt vaker faalangstig.

De ideale versie van jezelf

Een beetje millenial wil gewoon de ideale versie zijn van zichzelf en vindt het onverdraaglijk als hij of zij daar niet aan kan voldoen. Dit is het recept voor stress, druk en faalangst. Het is nu tijd voor eerlijke gesprekken over de eigen beperkingen en angst voor uitdagingen. Launspach adviseert bedrijven om millenials extra coaching aanbieden in de periode tussen studie en arbeidsmarkt. Dit is voor velen een kwetsbaar moment met hooggespannen verwachtingen. Het is tijd om opnieuw na te denken over waar deze fase in je leven werkelijk over gaat: over jezelf ontwikkelen met vallen en opstaan. Fouten mogen maken. Onderkennen dat de verwachtingen (nog) niet kloppen met de werkelijkheid. En vooral niet de prestatiedruk, maar de eigen mentale en fysieke gezondheid voorop stellen.

Een noodplan voor als het even niet meer gaat

In FokkingDruk, het nieuwste boek van Launspach legt hij uit hoe je stress de baas kunt blijven in deze overvolle tijd. En dit geldt echt niet alleen voor millenials! Ik kocht het boek 2 dagen voor de verjaardag van onze millenial zoon, die in Leiden woont. Omdat Launspach zelf ook een millenial is, dacht ik dat het boek onze zoon wel zou aanspreken. Ik (58 jaar) kon het niet  nalaten om zelf alvast ook even een stukje te lezen. Ik moest vervolgens pakpapier,  schaar en plakband meenemen in de trein van Meppel naar Leiden om het uit te kunnen lezen! Vooral de tips voor de FOMO’s ( fear of missing out) over bijvoorbeeld hoe handiger om te gaan met social media, vond ik waardevol. Launspach schrijft vlot en zeker niet betuttelend.  Zo heeft hij het over grote bedrijven en overheden die noodplannen hebben liggen voor als er ‘stront aan de knikker is’. Hij raadt aan om ook voor jezelf zo’n noodplan te maken, voor het geval je in een burn-out terecht dreigt te komen. Hij noemt daarbij ook het volgen van een mindfulness training als behulpzaam om ‘in control’ te blijven. En inderdaad in les 7 ‘Goed voor jezelf zorgen’, staat: ken je persoonlijke stress-signalen en maak een oefenplan! Weef steeds aan je parachute, voor het geval je ‘m nodig hebt.

Theatercollege

Op 3 mei 2020 geeft Thijs Launspach n.a.v. zijn boek een ‘ultiem anti-stress theatercollege’ in Utrecht. Belangstelling? Lees hier meer.

Carien Olbers van Ademtij
Carien geeft mindfulnesstrainingen voor groepen; mindful coaching voor individuen; en verdiepende persoonlijke begeleiding.

Ga naar de contactpagina >