Gelijkmoedigheid, ten tijde van…

Hoe blijf je kalm in een door het Corona virus Covid-19 geïnfecteerde wereld?

Gelijkmoedigheid is een kwaliteit die ieder van ons in zich heeft, hoe klein ook. Het is een plek van stabiliteit en rust, waardoor je minder heen en weer geslingerd wordt door de golven van het leven. Gelijkmoedigheid geeft je bodem. Als je stevig verankerd bent kun je meer aanwezig blijven bij dat wat je nu ervaart: je brengt de moed op om je te openen voor het plezierige en het pijnlijke…

In elke stressvolle situatie wordt het primitiefste deel van ons brein – het reptielenbrein in de hersenstam– actief. Het reptielenbrein kent maar 3 standen en is gericht op overleven. We schieten in de vluchtmodus als we menen dat het gevaar dat op ons afkomt te groot voor ons is. Het helpt ons fysiek te overleven in acute situaties. We schieten in de vechtmodus als we inschatten dat we een kans hebben om het gevaar te ontlopen door het aan te vallen.

Krantenkoppen nodigen ons vaker uit tot vechten en vluchten door woorden te kiezen als: “Coronavirus zet wereldwijde opmars verder” en: “Zo krijgen we het virus niet onder controle”. Kortom we worden geprikkeld om  strijd te voeren tegen het Coronavirus…

Helpt vechten of vluchten werkelijk om deze crisis te bezweren?

Sommige mensen zullen van angst bevriezen en niet meer weten wat te doen. Het is beter om niet te veel in het reptielenbrein terecht te komen ten tijde van een crisis als deze.

Als je uit de paniek kunt blijven, houd je de beschikking over het nieuwste verstandige ‘mensenbrein’ in je prefrontale cortex. Als we de stress met rust kunnen laten, kunnen we onze creativiteit behouden en oplossingen bedenken om met de momenteel  zeer snel veranderende situatie om te gaan.

Een gevoel dat je zelf iets kunt doen aan je situatie helpt daarbij ook: gelukkig zijn er de voorschriften van het RIVM waar je je aan kunt houden.

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan om gelijkmoedig te blijven en niet in paniek te raken in deze pandemie. Omdat gelijkmoedigheid echter een kwaliteit is die in ieder van ons aanwezig is, kun je deze verder ontwikkelen.

Hieronder noem ik 4 manieren om je te helpen gelijkmoedigheid in jezelf te laten groeien:

  1. Door jezelf te ankeren in je lichaam (uit je hoofd, in je lijf). Dit kun je doen door regelmatig te mediteren op – adem, handen en voeten; de bodyscan te doen; yoga te beoefenen; te wandelen of andere lichaamsoefeningen te doen.
  2. Door je af te stemmen op de grotere ruimte, achter, voor en naast je. Stress geeft je een gevoel minder ruimte te hebben. Door je bewust te zijn van de ruimte die er wel is vergroot je je (denk)mogelijkheden.
  3. Je kunt je gelijkmoedigheid ook versterken door ondersteunende zelfcompassiezinnen te richten op het bewaren van vrede, balans en rust in het midden van het komen en gaan van de dingen. Alles verandert voortdurend. Weerstand weerhoudt je ervan om mee te bewegen en de mogelijkheid open te houden om dat wat je niet kunt veranderen los te laten en er het beste van te maken.
  4. Durf jij te verkeren in de wijsheid van ‘niet-weten’. Kun je accepteren dat je niet alles kunt begrijpen? Kun je je toevertrouwen aan een onzekere toekomst? Omgaan met Covid-19 is een uitdaging in het oefenen met het loslaten van controle. Dat is extra moeilijk in een samenleving waar alles zo georganiseerd is. Behoud jij je creativiteit en kun je daardoor meebewegen?

Ik wens je alle liefde, wijsheid en (zelf)compassie toe om deze crisis zo gelijkmoedig mogelijk door te komen. En natuurlijk wens ik je een goede gezondheid!

Carien Olbers van Ademtij
Carien geeft mindfulnesstrainingen voor groepen; mindful coaching voor individuen; en verdiepende persoonlijke begeleiding.

Ga naar de contactpagina >