Omgaan met emotionele pijn

In deze blog vertel ik hoe je kunt om gaan met emotionele pijn. Door de pijn echt te zien, te herkennen en te erkennen kun je stappen zetten om deze los te laten. Als los laten (nog) niet mogelijk blijkt, kun je leren er (anders) mee om te gaan.

1. De pijn echt zien

Als je last hebt van emotionele pijn zul je deze in eerste instantie vaak niet onder ogen willen komen: denk aan verdriet, (opgekropte) boosheid, (faal)angst etc. Je kunt dit onderdrukken door het te bagatelliseren (ach het valt toch wel mee) of bovenmatig te analyseren (het komt vast hier of daardoor, zie je wel etc.). Je gaat in je hoofd zitten om niet te voelen. Het kan ook zijn dat je bij het gevoel weg gaat door afleiding te zoeken. Deze afleiding kan gezond of ongezond zijn: sporten, vrienden opzoeken, (veel) slapen, eten, roken, drinken etc. Een beetje afleiding zoeken is helemaal niet erg, maar als de pijn steeds terugkomt, is er wellicht iets anders nodig.

Dan is het misschien tijd om de pijn precies zo te zien zoals ze is. Jezelf toestaan het te voelen. Misschien is het te moeilijk om dit alleen te doen of krijg je er alleen geen grip op. In mijn manier van werken als Boswijktherapeut kan ik je helpen kijken. Emotionele pijn wordt namelijk zichtbaar in de manier waarop je je verhaal verteld. Misschien verschiet je van kleur; worden je ogen vochtig; ballen je handen zich tot vuisten; of versnelt je ademhaling.  Het kan ook zijn dat je iets zeer heftigs zegt zonder een spoor van emotie. De sleutel van het loslaten van de emotionele pijn zit ‘m in de pijn zelf. Ik zal je dan ook helpen om er niet van weg te gaan maar er juist naar toe te bewegen.

2. meevoelen en dieper begrijpen

Door te stoppen met praten en je aandacht te richten op wat er te voelen is – en door te benoemen wat je voelt – geef je bestaansrecht aan je (soms diep weggestopte en niet erkende) emoties, die immers ook een onderdeel van jou zijn.

Vaak zul je ook een beeld of idee krijgen waar dit werkelijk mee te maken heeft en dit is anders dan vanuit je hoofd ‘bedenken’ waar het allemaal mee te maken heeft. Ik kan je helpen het beeld dat je hebt uit te vergroten, door dit bijvoorbeeld m.b.v. stoelen en kussens neer te zetten. Daardoor kun jij nog beter zien en voelen of het klopt dat dit het is wat onder de pijnlijke emotie zit. Op zo’n moment kunnen ‘oude’ geloofsovertuigingen of juist waardevolle inzichten naar boven komen, zoals: ‘Ik doe nooit iets goed’. ‘Mijn mening doet er niet toe. Of: ‘Het is mijn schuld helemaal niet.’ ‘Ik was alleen maar een kind.’ Dergelijke inzichten helpen je om de dingen in het juiste perspectief te zien en de emotie erover daarna los te laten. Dat geeft lucht en brengt je weer dichter bij plezier.

3. oordeel en schuld

Ik kijk en luister zonder oordeel om mee te kunnen voelen waar het bij jou om gaat en stem mijn interventies daar op af. Zo hoef jij het niet alleen te doen, zoals je misschien wel altijd gewend was. Het gaat er niet om anderen de schuld te geven van wat jou overkomen is. Het gaat erom dat je steeds bij jezelf blijft en opmerkt wat er bij jou gebeurt, wat er bij jou nodig is. Uit het oordeel en de schuld blijven. Dingen gaan soms zoals ze gaan. Ook jij hebt voor het gedrag gekozen dat toen het beste antwoord leek te zijn op de situatie. Door anders te kijken kun je ook weer andere keuzes maken. Je kunt alleen maar jezelf helen. En dat geldt ook voor de ander.

4. (n)iets doen

Vaak is het nodig om te werken aan je stevigheid, je draagkracht en liefde voor jezelf. Dit kan bijvoorbeeld door steeds weer contact te maken met je voeten op de grond en de beweging van de adem te volgen. Je handen op je hart te leggen en mild te zijn voor waar je doorheen gaat. Je zou ook meer dingen kunnen gaan doen waar jij van geniet of wat je voldoening geeft. Of door (opnieuw) te leren genieten van kleine momenten die je goed doen. Door meer zorg te dragen voor jouw behoeften of door (weer) te ontdekken wat jouw behoeften eigenlijk zijn, maak je weer een beetje ruimte om te helen. Soms betekent dit dat je er iets voor moet doen en op een ander moment betekent dit juist dat je beter even niets doet en opmerkt dat je er gewoon bent met alles wat er nu bij je is.

Ademtij Carien OlbersCarien Olbers van Ademtij
Carien geeft mindfulnesstrainingen voor groepen; mindful coaching voor individuen; en verdiepende persoonlijke begeleiding.

Ga naar de contactpagina >