2. Brein
Ons brein bestaat globaal uit 3 grotere gehelen. 1. De prefrontale cortex (voorhoofd en zijkanten van het hoofd) is het gedeelte van het brein dat onder andere zorgt voor logisch nadenken, plannen, begrip van tijd en ruimte en reflectie op eigen gedrag. 2. Het limbische brein is dat gedeelte waarmee we ons o.a. spiegelen en verbinden met andere mensen. Het is onze sociale map en vertelt ons wie wij zijn in relatie tot onze omgeving (alle zoogdieren hebben dit).
Het reptielenbrein in de hersenstam is verantwoordelijk voor onze primitieve vecht- en vluchtreactie als de omgeving daarom vraagt. Ook kleinere onderdelen van het brein zoals de hypothalamus en de amygdala spelen een rol bij het labelen en filteren van informatie en het weten waar en wie je bent. Deze functies kunnen verstoord raken door trauma.
Als er iets traumatisch gebeurt, zijn we niet meer in staat om rustig na te denken en schakelen we direct over op ons reptielenbrein. Wanneer we vervolgens tot actie over kunnen gaan en ons lichaam in beweging kunnen zetten door te vechten of te vluchten zijn we veel beter af dan wanneer dit niet kan. Als het niet kan, bevriezen we en zetten we de spanning voor langere tijd vast in ons lijf. Vanuit de hersenstam wordt ook de basishuishouding van ons lichaam geregeld, zoals balans in slapen en wakker zijn, onze ademhaling, spijsvertering en de hormonale balans. Trauma heeft daarmee een negatief effect op onze lichamelijke functies.