Veels te druk voor mindfulness

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord of gelezen dat mindfulness een gunstig effect heeft op je welbevinden en je gezondheid. Minder stress door mindfulness….. Maar wat is mindfulness eigenlijk? En hoe kun je mindfulness toe passen in je dagelijkse drukke leven? Hoe houd je het doen van mindfulnessoefeningen vol als je nauwelijks tijd hebt voor jezelf? Deze blog gaat over tijdgebrek en mindfulness.

Het druk hebben en ontspannen zijn, kan dat?
Leerkracht basisonderwijs bijvoorbeeld, staat in de top 5 van meest stressvolle banen van Nederland [bron CBS]. Leerkrachten ervaren druk om erg snel te werken, heel veel werk te doen en om extra hard te werken. Je bent een groot deel van de dag druk in de weer met de kinderen in de klas, hun ouders, het reilen en zeilen op school en overleg met collega’s. Zo druk dat je soms niet of nauwelijks aan je pauzes toe komt. Laat staan dat je opmerkt dat je zelf ook nog iets nodig hebt. Misschien voel je je geleefd op school en ook thuis? Ik heb 10 jaar voor de klas gestaan en weet uit ervaring hoe het kan zijn als leerkracht.

Veels te druk voor mindfulness

Je leven terugkrijgen door mindfulness te ontwikkelen
Mindful zijn betekent dat je er op dit moment volledig van bewust bent dat je er bent, met alles wat er nu aanwezig is. Je aandacht is namelijk meestal zomaar ergens heen afgeleid, vaak zonder dat je weet waarheen, terwijl je lichaam feilloos schijnt te weten wat het moet doen. Je poetst je tanden en rijdt auto in de ‘ automatische piloot’ en voert gesprekken zonder de ander werkelijk te zien of te horen. Het leven gaat zo vaak aan je voorbij. Het kan ook anders.

Mindful zijn betekent ‘je her-inneren’ dat je er bent. Het is een manier van (aanwezig) zijn. Er zijn oefeningen die je daarbij helpen; er zijn lange en korte oefeningen; formele en informele oefeningen. Het is niet moeilijk. Je hebt alles al bij je wat je nodig hebt om meer mindful te zijn en je kunt dus nu meteen beginnen.

“Voel eens hoe je voetzolen contact maken met de grond. Op het moment dat je dit werkelijk voelt kun je even niet denken aan toen en straks. Je kunt deze oefening tijdens het zitten, staan en lopen doen. Je kunt deze oefening doen als je alleen bent, in gesprek bent met een collega of in een klas met drukke kinderen. De oefening kost dus geen extra tijd. Je hoeft je alleen maar een moment te verbinden met je lichaam en dat geeft je al een momentje rust. Je herstelt zo de verbinding tussen delen van je ‘cognitieve’ en je ‘fysieke’ brein en bent daardoor meer aanwezig. Het is een momentje om even uit je automatische gedachtestroom te stappen. Een momentje waarop je je af kunt vragen wat je volgende stap zal zijn….”

Ademtij Carien OlbersCarien Olbers van Ademtij
Carien geeft mindfulnesstrainingen voor groepen; mindful coaching voor individuen; en verdiepende persoonlijke begeleiding.

Ga naar de contactpagina >